In de afgelopen jaren heb ik mooie manieren gevonden om mijn leven op te pakken. Deels herstelgericht, deels ontwikkelingsgericht en soms het normale menselijke leven  volgend na een ingewikkeld levensvraagstuk. 

In de lijst op de volgende pagina verwijs ik naar enkele organisaties. Nadrukkelijk, ik voeg niets toe wat ik zelf niet ervaren heb. Overigens zonder te bepalen of het voor jou helpend kan zijn. Ik verwacht dit in de toekomst iets completer te beschrijven. Wel kan ik vanuit onderstaande organisaties uitleggen wat mij geraakt of geholpen heeft. 

 

Wie ondersteunt?

Zelfhulp eventueel met mensen in jouw omgeving: Soms is het voldoende om zelf de boeken, websites en verhalen te lezen. Ze noemen dat zelfhulp. Aanvulling van dierbare mensen om je heen vanuit familie, vrienden of nabije collega's kan de eerste stap zijn. Zeker als ook zij interesse hebben in de materie én onderscheid kunnen maken tussen welk vraagstuk en/of emotie van hen is en wat van jou.

 

Algemene basiskennis

Te vaak heb je een professional nodig om jou de weg te wijzen naar theoretische basiskennis over menselijk gedrag en vaardigheden. Naar mijn idee zou die algemene basiskennis vrij beschikbaar én vindbaar moeten zijn. De professional kan je vervolgens inzetten als je de verbinding tussen jouw vraagstuk én persoonlijke behoefte niet of onvoldoende kan maken.

 

Algemeen Professional: Soms is een volgende stap naar een professional nodig voor kortdurende specifieke hulpvragen. Te denken valt aan een coach, welzijnsprofessional, praktijkondersteuner huisarts, coach op de werkplek, psycholoog in de eerste lijn etc. Kennis  van autisme is soms niet eens nodig als je al voldoende zelfinzicht hebt ontwikkeld. Vanuit mijn visie ben je allereerst een mens op weg in deze wereld. 

 

Vakspecialist: Is het vraagstuk complexer? Is er een goed overzicht nodig? Dan is de vervolgstap naar een vakspecialist nodig. Een verwijzing gaat altijd via de huisarts als je vergoede zorg wilt inzetten.  Dit kan een psycholoog vanuit de tweede lijn zijn, een autismespecialist, een sociaal psychiatrisch verpleegkundige of een psychiater. Wat meestal nodig is,  is een goed overzicht van je levenslijn, levensvragen, blokkades, mogelijkheden en kwaliteiten. Vooraf dit al goed in beeld krijgen kan enorm helpend zijn om goed inzicht te krijgen. De vakspecialist pakt dan het specifieke gebied op waar vragen én oplossingen nodig zijn. 

 

Ik heb een voorlopig overzicht gemaakt op vier gebieden.

- Op het gebied van een goede analyse en een  ontwikkelingslijn maken

- Op het gebied van hechtings- en persoonlijkheidsontwikkeling 

- Op het gebied van emotie- en lichaamsgericht werk

- Op het gebied van herstelgericht leven

Ga hier naar die pagina toe.