In  2003 kwamen we in de wereld van autisme terecht. Onze zoon kreeg deze diagnose op jonge leeftijd, waarna we een balans moesten zoeken tussen de behoefte van zoon, de regels van school en de wensen van de gezinsleden. Het samenvoegen van werk, sport, familie en vakantie was moeizaam door de verschillende behoeften en mogelijkheden in  prikkels . De overgang naar de middelbare school lukte niet, wat onze zoon en het gezin volledig ontregelde.

 

In 2014 kreeg ik zelf de diagnose complex autisme gevolgd door een zware burnout. Ons gezin werd een multicomplex gezin. Een ouder met een psychische diagnose én de combinatie van onze zoon is voor de systemen een rode vlag. Van een gezin 'volgens het boekje' kwamen we in een wereld terecht die ik helemaal niet kende.  Mijn burnout en de onderliggende redenen verzorgden de uitval, niet het autisme op zich. 

 

Inmiddels sta ik weer volledig overeind en hebben we een balans gevonden tussen mogelijkheden en kwetsbaarheden. Tijdens deze lezing geef ik inzicht in de botsing tussen theorie en de dagelijkse praktijk. Dit doe ik aangepast aan de doelgroep vanuit verschillende perspectieven. De (basis)theorie staat mooi beschreven in veel boeken. In de dagelijkse praktijk is er echter interactie tussen gezinsleden en de eisen van de vele 'werelden'. 

 

Kosten

Voor commerciële organisaties en symposia gaan aanvragen via Ontdek Autisme. (info@ontdekautisme.nl). Voor niet-commerciële organisaties, ouders en mensen met autisme is mijn kortdurende inzet kosteloos. Wel vraag ik een vergoeding voor de directe (reis)kosten. (marian@ontdekautisme.nl